12 Φεβρουάριος 2020, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2020, 13:38

ΟΙΟΜΚΩ: Έκκληση για την αναστήλωση του μαυσωλείου του Χρηστάκη Ζωγράφου

  • ΟΙΟΜΚΩ: Έκκληση για την αναστήλωση του μαυσωλείου του Χρηστάκη Ζωγράφου
    (Φωτ.: ΟΙΟΜΚΩ)

Το μαυσωλείο του Χρηστάκη Ζωγράφου –ενός από τους σημαντικότερους ευεργέτες της Εκκλησίας και του Γένους, με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο– βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ιδιωτικό ταφικό μνημείο. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 19ου αι., και αφενός το πέρασμα του χρόνου αφετέρου οι σεισμοί έχουν επιφέρει σοβαρές αλλοιώσεις στο κτήριο.

Από το 2017 η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) μαζί με το Δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του μνημείου.

Την εκπόνηση των σχετικών μελετών, οι οποίες θα υποβληθούν στο Δήμο ώστε να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έχει αναλάβει η ΟΙΟΜΚΩ.

Η ανάθεση έχει ήδη γίνει, και τα έξοδα έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό με ενέργειες του διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου, Γιάννη Δεμιρτζόγλου. Για την ολοκλήρωσή τους ωστόσο (η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Απριλίου 2020) υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης πρόσθετων πόρων, και για το λόγο αυτόν η Ομοσπονδία απευθύνει έκκληση προς όποιον επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια, να επικοινωνήσει στο e-mail nikolaos.uzunoglu@gmail.com ή με το Ζωγράφειο.


(Φωτ.: ΟΙΟΜΚΩ)