11 Φεβρουάριος 2020, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2020, 20:41

Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα

  • Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα
    (Φωτ.: dikaiosinisimera.gr)
  • Συγκινητική εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα
    (Φωτ.: dikaiosinisimera.gr)

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και με την επιμέλεια του διευθυντή του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας Ηλία Υφαντίδη, διοργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» ήταν κατάμεστο, με τον κόσμο να παρακολουθεί συγκινημένος τις ομιλίες και τη μουσικοχορευτική παράσταση.

Παράλληλα λειτουργούσε η έκθεση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντιακού Ελληνισμού «Ψωμιάδειον» με φωτογραφίες από την αλησμόνητη πατρίδα.

Πρώτα τους θεατές καλωσόρισε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος. «Ο ελληνισμός ρίζωσε και μεγαλούργησε στις περιοχές του Πόντου μέχρι που ο Κεμάλ και οι ορδές του κατέσφαξαν και επιχείρησαν να ξεριζώσουν την ελληνική ψυχή από τις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Όμως αν σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να εξολοθρεύσουν και να διώξουν τα πρόσωπα, δεν μπόρεσαν να ξεριζώσουν την ποντιακή πατρίδα από την ψυχή των χιλιάδων Ποντίων στην Ελλάδα και τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου.


(Φωτ.: dikaiosinisimera.gr)

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους: Ηλία Υφαντίδη (λύρα-τραγούδι), Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι) και Βαγγέλη Καρύπη (κρουστά). Συμμετείχε επίσης η Βυζαντινή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Αγίας Βαρβάρας καθώς και τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ09
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2020