11 Φεβρουάριος 2020, 16:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2020, 16:33

Εντυπωσιακά έκλεισαν τα «Διογένεια» στην Κω (βίντεο)

  • Εντυπωσιακά έκλεισαν τα «Διογένεια» στην Κω (βίντεο)
    (Φωτ.: Χαράλαμπος Ναβροζίδης)
  • Εντυπωσιακά έκλεισαν τα «Διογένεια» στην Κω (βίντεο)
    (Φωτ.: aegeanews.gr)

Ένα τετραήμερο δυνατών συγκινήσεων και στιγμών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Διογένειων 2020» από το Σύλλογο Ποντίων Κω «Ξενιτέας», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Κω.

Η αυλαία έπεσε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Κω, με χορευτικές παραστάσεις από ποντιακά συγκροτήματα.

Η έναρξη ήταν αφιερωμένη στην ποντιακή γαστρονομία με σεμινάριο που έγινε σε συνεργασία με τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Δωδεκανήσου «Anko». Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στο κέντρο του νησιού το δρώμενο των Μωμόγερων με τη συμμετοχή της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», ενώ το ίδιο βράδυ ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Αντέμ Εκίζ, ο οποίος ήρθε αποκλειστικά για την εκδήλωση από την Τραπεζούντα.

Η λήξη των «Διογένειων» έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο Κω. Το λόγο πρώτα πήρε ο Χάρης Τσιρκινίδης, συγγραφέας του βιβλίου Το κόκκινο ποτάμι ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων και στη διαχρονική τους στάση προς την Ελλάδα.


(Βίντεο: Βήμα της Κω)

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των σωματείων που συμμετείχαν στην μουσικοχορευτική παράσταση και ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων Αττικής και το Σύλλογο Ποντίων Κω «Ξενιτέας».


(Βίντεο: aegeanews)

Το παρών έδωσαν οι ηθοποιοί Τάκης Βαμβακίδης και Λάζος Τερζάς, ο έπαρχος Κω και Νισύρου Γιάννης Καμπανής, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού Σέβη Βλάχου, ο μητροπολίτης Κω και Νισύρου Ναθαναήλ, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και πλήθος κόσμου.


(Βίντεο: aegeanews)

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ06
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2020