11 Φεβρουάριος 2020, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2020, 12:19

Τούρκος δήμαρχος με ελληνικές ρίζες ετοιμάζει το «Σπίτι της Κρήτης»

  • Τούρκος δήμαρχος με ελληνικές ρίζες ετοιμάζει το «Σπίτι της Κρήτης»
    Ο δήμαρχος Μπουρνόβα υπογράφει το συμφωνητικό δωρεάς του αρχοντικού που θα στεγάσει το «Σπίτι της Κρήτης» (φωτ.: izgazete.net)

Ένα έργο… μνήμης σε έναν από τους πιο μεγάλους δήμους της Σμύρνης σχεδιάζει ο Μουσταφά Ιντούκ, ο δήμαρχος του Μπουρνόβα. Γεννημένος στην Τουρκία, αλλά με ρίζες στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, αποφάσισε να δημιουργήσει το «Σπίτι της Κρήτης» προς τιμήν όλων των Τουρκοκρητικών.

Όπως αναφέρει το neakriti.gr, ο Μουσταφά Ιντούκ, ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Σμύρνης στο χώρο των πετρελαιοειδών, έγινε δήμαρχος τον Μάρτιο του 2019.

Ο πατέρας του (που πέθανε το 2012) είχε καταγωγή από τα Περιβόλια Χανίων· το επίθετο του δικού του πατέρα ήταν Φαφατάκης. Η μητέρα του δημάρχου ζει στον Μπουρνόβα και κατάγεται από το Ρέθυμνο. Και οι δύο του έμαθαν να μιλά ελληνικά με την κρητική διάλεκτο.

Γνωρίζοντας ότι στη Σμύρνη υπάρχουν και άλλοι Τούρκοι με καταγωγή από την Κρήτη, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σπίτι μνήμης σε ένα αρχοντικό 300 ετών που έγινε δωρεά από την οικογένεια Μπαλίν στο Δήμο Μπουρνόβα. Μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνισή του θα τοποθετηθούν έπιπλα φτιαγμένα στην Κρήτη και, μεταξύ άλλων, κειμήλια της οικογένειας του δημάρχου, θα δημιουργηθεί βιβλιοθήκη, ενώ στον κήπο θα λειτουργήσει ένα καφέ.


Το αρχοντικό που θα στεγάσει το «Σπίτι της Κρήτης» (φωτ.: izgazete.net)

Ο Μουσταφά Ιντούκ σε όλες τις συνεντεύξεις του τονίζει την ελληνική καταγωγή του. Το 2014 επισκέφθηκε το σπίτι του παππού του στα Περιβόλια. «Θέλω να έρχομαι όσο πιο συχνά γίνεται στην πόλη μου, τα Χανιά. Αγαπώ την Κρήτη και τους Κρητικούς. Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου και βλέπω στα Χανιά το σπίτι απ’ όπου ξεκίνησε η οικογένειά μου», είχε δηλώσει στο neakriti.gr.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το πότε θα είναι έτοιμο το «Σπίτι της Κρήτης». Πάντως, ο δήμαρχος Μπουρνόβα σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μεγαλόνησο για να ενημερώσει τις Αρχές για το έργο που ετοιμάζει.