11 Φεβρουάριος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2020, 10:40

Οργή στα νησιά του Αιγαίου για τη λύση της επίταξης για το Μεταναστευτικό – Εξηγήσεις από Μηταράκη

  • Οργή στα νησιά του Αιγαίου για τη λύση της επίταξης για το Μεταναστευτικό – Εξηγήσεις από Μηταράκη
    Ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έντονες είναι οι αντιδράσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τα οποία αποφασίστηκε η επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία έγινε γνωστή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εκτάσεις επιτάσσονται:

  • Στην τοποθεσία Καράβας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
  • Στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17») του Δήμου Χίου
  • Στην τοποθεσία Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου.
  • Το στρατόπεδο «Καπετάν Λαζαρή» στην τοποθεσία Πυλί του Δήμου Κω.
  • Στην τοποθεσία Λέπιδα του Δήμου Λέρου.

Η αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θεωρείται κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου από την κυβέρνηση, στον απόηχο και της σύσκεψης που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΕ από την οποία ζήτησε να υπάρξει αλληλεγγύη προς τα νησιά του Αιγαίου. Εν μέσω πυρών από τη μία για αναποφασιστικότητα και έλλειψη σχεδίου, και από την άλλη για σκληρότητα και υιοθέτηση σκληρών και αναποτελεσματικών λύσεων, το Μαξίμου αποφάσισε να κινηθεί στην υλοποίηση του σχεδίου που είχε ανακοινώσει, ποντάροντας σε πιο γρήγορες διαδικασίες.

«Οι επίμαχες εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης θα επιταχθούν για διάστημα τριών ετών και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές Αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές.

Μηταράκης: Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη», ήταν η πρώτη αντίδραση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή και στο ΣτΕ, αν χρειαστεί.

Για «καταστροφικό και εκδικητικό σχεδιασμό της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, το οποίο αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά για το μπλοκάρισμα της επίταξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μιλώντας στο politischios.gr δήλωσε αιφνιδιασμένος. «Πριν από 10 ημέρες ζητήσαμε να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν φανταστήκαμε ότι θα κηρύττονταν σε κατάσταση πολέμου. Οι επιτάξεις, αν δεν κάνω λάθος, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέμου. Είναι ακραίο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε νέα του συνέντευξη, σήμερα στον ΑΝΤ1, ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η σύσκεψη της Πέμπτης με τους δημάρχους των νησιών και τον περιφερειάρχη. «Από τη στιγμή που οι εκπρόσωποι δεν προτίθενται να παραστούν, δεν έχει λόγο ύπαρξης η συνάντηση», δήλωσε.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες περί αιφνιδιασμού, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν γνωστοποιηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε δε ότι στα κλειστά κέντρα θα μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ότι θα υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης των παραβατικών στοιχείωνμ και ότι ακόμα 20.000 άτομα είτε θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία.