11 Φεβρουάριος 2020, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Φεβρουάριος 2020, 07:42

Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος δεινοσαύρου που μοιάζει με τον Τ-Ρεξ (φωτο)

  • Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος δεινοσαύρου που μοιάζει με τον Τ-Ρεξ (φωτο)
    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Royal Tyrrell (φωτ.: royaltyrrellmuseum.wpcomstaging.com)
  • Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος δεινοσαύρου που μοιάζει με τον Τ-Ρεξ (φωτο)
    (Φωτ.: calgary.ctvnews.ca)
  • Ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος δεινοσαύρου που μοιάζει με τον Τ-Ρεξ (φωτο)
    Η οικογένεια ΝτεΓκρουτ που έχει συμβάλει στις παλαιοντολογικές έρευνες στον Καναδά (φωτ.: calgary.ctvnews.ca)

Ένα νέο είδος τυραννόσαυρου, ίσως το παλαιότερο της οικογένειας των τυραννοσαυριδών, ανακαλύφθηκε στον Καναδά. Ο «Θανατοθεριστής» (Thanatotheristes degrootorum), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cretaceous Research, βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας και έφτανε σε μήκος τα οκτώ μέτρα.

Το γιγαντιαίο σαρκοβόρο ερπετό, από το οποίο έχουν βρεθεί μόνο μερικά τμήματα του κρανίου του – είχε μήκος περίπου 80 εκατοστά− φαίνεται ότι είναι το παλαιότερο μέλος της οικογένειας του Τυραννόσαυρου Ρεξ στη βόρεια Αμερική.

Τα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι ηλικίας τουλάχιστον 79 εκατομμυρίων ετών ενώ ο Τ-Ρεξ, το γνωστότερο είδος θηριόποδου δεινόσαυρου, έζησε πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μισόν αιώνα που βρέθηκε στον Καναδά ένα νέο είδος τυραννοσαυρίδη.

Εικόνα του δεινοσαύρου (φωτ.: Julius Csotonyi)

«Οι τυραννόσαυροι ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους», εξήγησε η Ντάρλα Ζελενίτσκι μία από τους συγγραφείς της έρευνας. Ο «Θανατοθεριστής» είναι το δέκατο είδος που εντοπίστηκε στη Βόρεια Αμερική. «Αυτοί οι μεγάλοι θηρευτές, που βρίσκονταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, ήταν σχετικά σπάνιοι σε σύγκριση με τα φυτοφάγα ζώα», συνέχισε η Ζελενίτσκι που είναι παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Ο «Θανατοθεριστής» ξεχωρίζει από τους άλλους συγγενείς του από το μακρύ ρύγχος του και τις πτυχώσεις στην άνω σιαγόνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι διαφορές στα κρανία των τυραννόσαυρων ανάλογα με την περιοχή μπορεί να οφείλονται στη διαφορετικές διατροφικές συνήθειές τους, το είδος της λείας και τη στρατηγική που ακολουθούσαν στο κυνήγι τους.