10 Φεβρουάριος 2020, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2020, 23:16

Τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με την επίταξη χώρων «λόγω δημοσίου συμφέροντος»

  • Τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με την επίταξη χώρων «λόγω δημοσίου συμφέροντος»
    Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τις απορίες που προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επιχείρησε να λύσει ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης μέσω του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.

Οι επίμαχες εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, όπως είπε, θα επιταχθούν για διάστημα τριών ετών και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές Αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, ενώ τη χαρακτήρισε «μέσο έκτακτης ανάγκης». Παράλληλα υπογράμμισε πως «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».

Ο Νότης Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».