10 Φεβρουάριος 2020, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2020, 17:52

Γιατί θέλει να παραιτηθεί η Κραμπ-Κάρενμπαουερ από το CDU και ποια η θέση του Σόιμπλε

  • Γιατί θέλει να παραιτηθεί η Κραμπ-Κάρενμπαουερ από το CDU και ποια η θέση του Σόιμπλε
    (Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

Θα παραμείνει αρχηγός μέχρις ότου διευκρινιστεί το ζήτημα του υποψήφιου καγκελάριου και κατόπιν θα παραιτηθεί, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ο υποψήφιος καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έδωσε το συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ περιέγραψε το διαχωρισμό ηγεσίας του CDU και καγκελαρίας ως «αδυναμία» του κόμματος, σε μια περίοδο, όπως είπε, κατά την οποία ήταν σημαντικό το κόμμα να είναι ισχυρό.

«Η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την καγκελαρία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι χωρίς την ίδια, η διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου καγκελάριου θα είναι «πιο ανοιχτή». Διευκρίνισε ότι το θέμα θα κριθεί σε συνέδριο και όχι με την ψήφο της βάσης, καθώς η σχετική πρόταση απορρίφθηκε κατά το τελευταίο συνέδριο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αρχηγός του CDU δήλωσε ότι η απόφασή της «δεν ήταν απόφαση της στιγμής» μετά τις εξελίξεις στην Θουριγγία, αλλά ότι έχει ωριμάσει εδώ και καιρό μέσα της, ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε σχετικά την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου μόλις σήμερα το πρωί.

«Είμαι για πάρα πολλά ευγνώμων σε αυτό το CDU. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα, και τα τελευταία χρόνια το επιβεβαίωσαν», δήλωσε.

Αναφερόμενη στους χειρισμούς της σχετικά με την εκλογή πρωθυπουργού στη Θουριγγία, εξήγησε ότι αναζήτησε έναν δρόμο που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ από την πρωθυπουργία, «πάντα σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα», και υπογράμμισε ότι το κόμμα της «απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία εκπροσωπεί τα αντίθετα από όλα όσα συνθέτουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα». Ταυτόχρονα, ούτε οι ιδέες της Αριστεράς μπορούν να συνδεθούν με τις αξίες του CDU», διευκρίνισε, και σε ό,τι αφορά τη στάση της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός της, της «Πτέρυγας Αξιών» που εμφανίστηκε να «κλείνει το μάτι» σε μια πιθανή συνεργασία με την AfD, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι «όποιος μιλάει για συνεργασίες με την AfD, απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες του CDU».

Ερωτώμενη, τέλος, εάν πιστεύει ότι η κατάσταση στο κόμμα της θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, απάντησε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Ανησυχία για το CDU εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Κραμπ-Κάρενμπαουερ να παραιτηθεί και να μην είναι υποψήφια για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές.

«Ο επόμενος υποψήφιος καγκελάριος δεν θα γίνει καγκελάριος αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε, σύμφωνα με την Bild, τα μέλη του προεδρείου του κόμματός του ο Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου.

Κατά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου το 2018 ο Σόιμπλε είχε στηρίξει τον αντίπαλο της Κραμπ-Κάρενμπαουερ, Φρίντριχ Μερτς. Τον ίδιο υποψήφιο υποστήριξε και η Νεολαία του κόμματος, η οποία κατά το πρόσφατο συνέδριο εισηγήθηκε την ανάδειξη του υποψήφιου καγκελάριου από τη βάση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους συνέδρους.

Στήριξη στην Κραμπ-Κάρενμπαουερ από τον δελφίνο Φρίντριχ Μερτς – «Προέχει η ενότητα» δήλωσε ο έτερος δελφίνος Άρμιν Λάσετ
Τη στήριξή του στην Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε ο σημαντικότερος εσωκομματικός της αντίπαλος Φρίντριχ Μερτς, μετά την ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. «Η απόφαση της Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ είναι άξια σεβασμού. Θα της προσφέρω κάθε στήριξη στην προώθηση της διαδικασίας διαδοχής και ανάδειξης υποψήφιου καγκελάριου» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μερτς, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ηττηθεί από την Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο εταιρείας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και στο κόμμα του.

Έκκληση για συνοχή απηύθυνε προς όλες τις πλευρές ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος κατά πολλούς θα διεκδικήσει την ηγεσία του CDU.

«Οι προκλήσεις για τη χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι τεράστιες», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει στη διαδικασία διαδοχής. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να αναπτύξουμε μια πειστική πρόταση για τους πολίτες», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.