10 Φεβρουάριος 2020, 21:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2020, 21:25

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο που χτίστηκε από Μικρασιάτες το 1927 (βίντεο, φωτο)

  • Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο που χτίστηκε από Μικρασιάτες το 1927 (βίντεο, φωτο)
    (Φωτ.: Chios Photos / Konstantinos Anagnostou)

Ο καθεδρικός μικρασιατικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι της Χίου κτίστηκε το 1927 από τους διωγμένους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Λόγω της πρόχειρης κατασκευής του υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1949 και έτσι το 1967 κατεδαφίστηκε και ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του ναού είναι η εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία χρονολογείται το 1877 και προέρχεται από τον Άγιο Χαράλαμπο Κρήνης (Τσεσμέ).

Σύμφωνα με μαρτυρίες την έφερε στη Χίο ένας Τούρκος βαρκάρης ο οποίος την είχε πάρει από τη Μητρόπολη Κρήνης, όταν είδε ένα όραμα με τον Άγιο Χαράλαμπο να τον προστάζει να τον μεταφέρει στο καινούργιο του «σπίτι». Στο ναό φυλάσσεται επίσης και ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους.

Το νάρθηκα του Ναού κοσμούν δύο τοιχογραφίες που αναπαριστούν την ιστορία του ναού και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Στη μία πλευρά γίνεται αναπαράσταση της άφιξης της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο με τον Τούρκο βαρκάρη, ενώ στην άλλη γίνεται αναπαράσταση του διωγμού των προσφύγων που ιστορήθηκε σύμφωνα με αφηγήσεις ζώντων προσφύγων.

Η εκκλησία ρυθμολογικά ανήκει στην τρίκλιτη κεραμοσκέπαστη βασιλική χωρίς τρούλο. Το Καθολικό είναι χτισμένο από πέτρα Θυμιανών και αποτελείται από Νάρθηκα, Κυρίως Ναό και Ιερό Βήμα. Ο ναός είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες δουλεμένες σε καμβά τις οποίες φιλοτέχνησε ο Αθηναίος αγιογράφος Μιχαήλ Δουζενάκης μεταξύ των ετών 1986-1991.

  • Πηγή: chiosphotos.gr.
Gallery