10 Φεβρουάριος 2020, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουάριος 2020, 12:13

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ (βίντεο)

  • Βίντεο από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό (πηγή: politischios.gr)

Παρουσία προσκυνητών από τη Χίο αλλά και από τη Σμύρνη, και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, με την άδεια των τουρκικών αρχών, η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Άγιο Χαράλαμπο του Τσεσμέ, μητροπολιτικό ναό της άλλοτε κραταιάς Μητρόπολης Κρήνης Μικράς Ασίας. Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων και Σμύρνης Βαρθολομαίος ενώ παρέστησαν η πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια, ο δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, ο πρόεδρος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης καθώς και ο δήμαρχος Τσεσμέ (Κρήνης).

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού καλωσόρισε τους προσκυνητές από τη Χίο μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του στον μητροπολίτη Χίου Μάρκου, αναφέρθηκε στον Άγιο Χαράλαμπο και στην ιστορική μητρόπολη της Κρήνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση της μνήμης του γένους ιδιαίτερα από τις νέες γενιές. «Ο Πατριάρχης σας, υπόσχεται ότι μέχρι τελευταίας του αναπνοής θα συνεχίσει να επισκέπτεται ως ταπεινός προσκυνητής τις κοιτίδες του γένους στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη. Θα ενδιαφέρεται για την αναστήλωση των ναών. Θα λειτουργεί και θα προσεύχεται στα ιερά προσκυνήματα του γένους», ανέφερε.

«Μνημονεύουμε σήμερα ακόμα και όσους υπήρξαν τραγικά θύματα των έκρυθμων καταστάσεων και της δίνης του εθνικισμού», πρόσθεσε ο Παναγιώτατος και κάλεσε τους προσκυνητές να υπενθυμίζουν στις νεότερες γενιές το χρέος της άσβεστης μνήμης του γένους λέγοντας πως «η φερέλπιδα νέα γενιά να σκέπτεται και να επισκέπτεται την πατρώα γη και να μεταδώσει στα δικά της παιδιά την μακρόχρονη ιστορία και τον πολιτισμό του γένους».