9 Φεβρουάριος 2020, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2020, 19:09

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Η Μιζράχι θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυναμιτίζει τις σχέσεις με την Ελλάδα

  • Νίκολα Ντιμιτρόφ: Η Μιζράχι θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυναμιτίζει τις σχέσεις με την Ελλάδα
    (Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

Έντονα καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ την ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας την ενέργεια της υπουργού που προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.

Με την ενέργειά της, είπε, «θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και δυναμιτίζει τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα». Εξάλλου όπως πρόσθεσε, για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από τη μεριά της πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι «η Ρασέλα Μιζράχι πρέπει να αφαιρέσει αμέσως την πινακίδα και να τοποθετήσει αυτήν στην οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε θα προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας Όλιβερ Σπάσοφσκι να ζητήσει από τη Βουλή την αποπομπή της Μιζράχι από την κυβέρνηση.

Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ N. Φραγκόπουλος.