9 Φεβρουάριος 2020, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2020, 19:33

ΕΛΤΑ: Τι ισχύει για όσους αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ

  • ΕΛΤΑ: Τι ισχύει για όσους αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία «προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ».

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις τελωνειακές αρχές "Ελεύθερα", δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό. Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα».

Τα ΕΛΤΑ στις 3 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα «Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού». Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί «Τέλος Εκτελωνισμού» για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά τη διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από τελωνειακές αρχές και όχι από τα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.