9 Φεβρουάριος 2020, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2020, 17:20

Η ΠΟΕ αντιδρά για τη βιογραφία του Μουσταφά Κεμάλ που δίνει δωρεάν το «Πρώτο Θέμα»

  • Η ΠΟΕ αντιδρά για τη βιογραφία του Μουσταφά Κεμάλ που δίνει δωρεάν το «Πρώτο Θέμα»

Την αντίδραση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) προκάλεσε η κυκλοφορία του βιβλίου Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ – Ο Πατέρας των Τούρκων, που συμπεριλαμβάνεται ως προσφορά στην κυριακάτικη εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Η ΠΟΕ, αφού επισημαίνει αρχικά ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του ερευνητικού έργου του συγγραφέα ούτε, πολύ περισσότερο, το δικαίωμα της εφημερίδας να εκδίδει και να προβάλλει αυτό που θέλει, στη συνέχεια αναρωτιέται: «Θα εξυπηρετούσε και ποιον η αναζωπύρωση μιας συζήτησης γύρω από την προσωπικότητα του Μουσταφά Κεμάλ; Θα βοηθούσε και ποιον η κατάθεση μιας "αντικειμενικής" αναφοράς στις ημέρες και τα έργα του; Το γεγονός ότι το βιβλίο προσφέρεται δωρεάν στους αναγνώστες, κάτι που ακυρώνει κάθε εμπόδιο για την απόκτηση του, που στοχεύει και ποιον βοηθάει;».

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της 100ετίας από την έναρξη της τελευταίας φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάποιοι προκρίνουν την «αντικειμενικότητα» και την «ψύχραιμη ματιά», τονίζει η ΠΟΕ.

Εξάλλου, προστίθεται στην ανακοίνωση «για τους Έλληνες απανταχού της οικουμένης και κυρίως για τους προσφυγικής καταγωγής, ο Μουσταφά Κεμάλ είναι συνώνυμο του δυνάστη, του εγκληματία, του γενοκτόνου. Όποιο κι αν ήταν το όραμα του, όσο καλά κι αν θεωρείται ότι το υλοποίησε, η ιστορική αλήθεια είναι ότι το θεμελίωσε και το έκτισε πάνω στα εκατοντάδες κατακρεουργημένα πτώματα αθώων και ανυποψίαστων Χριστιανών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Με αιματοβαμμένα χέρια υπέγραψε την ίδρυση της Τουρκικής "Δημοκρατίας". Απ' όλα τα προσωνύμια που του έχουν αποδοθεί, το πλέον ταιριαστό είναι το "Πατέρας του Ναζισμού και του Χίτλερ"».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΟΕ.