9 Φεβρουάριος 2020, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2020, 14:22

Διεύθυνση Επιστροφών συστήνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης

  • Διεύθυνση Επιστροφών συστήνεται στο υπουργείο Μετανάστευσης
    Πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει έξω από το κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου)

Σειρά συναντήσεων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα θα έχει ο Νότης Μηταράκης αύριο, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, στη νέα έδρα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (στο κτήριο Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα υποδεχθεί στο γραφείο του, στις 11:30, τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Στη συνέχεια, στις 12:30, θα συναντηθεί με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ και τέλος, στις 15:00, θα δεχθεί αντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα για τη Μετανάστευση Μάριο Γκάτικερ και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Όλαφ Κίελσεν.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Διεύθυνση Επιστροφών
Ο Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, «απ’ ό,τι μου λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας», δεν έχει κανένα πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές.

Σημείωσε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες, «αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής» και ανακοίνωσε ότι μέσα στο οργανόγραμμα του υπουργείου, που θα ανακοινωθεί αυτόν το μήνα, «θα συστήσουμε μια Διεύθυνση Επιστροφών η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι».