9 Φεβρουάριος 2020, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Φεβρουάριος 2020, 13:32

Ακάρ: Η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει παράνομα 16 νησιά

  • Ακάρ: Η Ελλάδα έχει στρατικοποιήσει παράνομα 16 νησιά
    Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ (φωτ.: EPA / Virginia Mayo)

Για μια ακόμη φορά η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα, υιοθετώντας εμπρηστική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει σε «παράνομη» στρατικοποίηση 16 νησιών και ότι δεν πρέπει κανείς να τεστάρει τη δύναμη της Τουρκίας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν επίσης έντονες εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Υπάρχει μια δομή που θέλει να αποκλείσει την Τουρκία... Η προσέγγιση της Ελλάδας στο ζήτημα καθιστά δύσκολη την επίλυση των προβλημάτων σε ένα κοινό έδαφος. Έχει εξοπλίσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936, κατά παράβαση των συμφωνιών. Από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι αν και τα χωρικά ύδατα είναι 6 μίλια, χωρίς να υπάρχει πουθενά στον κόσμο σήμερα και στην ιστορία ο εναέριος χώρος της είναι 10 μίλια. Αυτό δεν είναι λογικό», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στην Ελλάδα και τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως δήλωσε ο Ακάρ, η Τουρκία αναμένει από την γείτονα χώρα Ελλάδα, που είναι και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να «σεβαστεί» τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και να «συμμορφωθεί» με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Επανέλαβε ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί τελεσμένα στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και δεν θα επιτρέψει καμία απόφαση που θα είναι «κατά των δικαιωμάτων» της Τουρκίας. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και θα υπερασπιστεί τα «δικαίωματά» της όπως και τα «δικαιώματα» Τουρκοκυπρίων «αδελφών». «Είμαστε αφοσιωμένοι σ’ αυτό. Ως εκ τούτου, κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει τη δύναμή μας σε αυτό το ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.