8 Φεβρουάριος 2020, 13:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2020, 13:33

Μητσοτάκης: Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι το καλύτερο στη χώρα

  • Μητσοτάκης: Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι το καλύτερο στη χώρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Την πεποίθηση ότι ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης στο Καστέλι Ηρακλείου θα γίνει το καλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα, το πιο σύγχρονο και πιο φιλικό στο περιβάλλον, εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά την τελετή θεμελίωσης. «Θα βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση μικρότερη των 4 ωρών από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Θα μετατρέψει, δηλαδή, την Κρήτη σε τουριστικό προορισμό και κόμβο αεροπορικό ολόκληρο το χρόνο και σε όλες τις εποχές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο σε 5 χρόνια και θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας.

«Ένα τέτοιο κορυφαίο έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί παρά μόνο από φορείς που ξέρουν και μπορούν: από τη μία πλευρά, το ελληνικό Δημόσιο με την ισχύ και την εμπειρία του κράτους. Και από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας με την εμπειρία και την ευελιξία του», τόνισε, σημειώνοντας ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» σήμερα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα 8 εκατ. επιβάτες που το χρησιμοποιούν.

Όπως εξήγησε, το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι η «πρώτη μεγάλη ινδική επένδυση στην Ελλάδα της νέας εποχής», και προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ακόμα 23 αεροδρόμια, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, σημείωσε ότι το έργο στο Καστέλι (που, όπως είπε, θα ενισχύσει σημαντικά το τουριστικό προφίλ του νησιού) είναι μία από τις μεγάλες επενδύσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον ΒΟΑΚ και την αξιοποίηση της Αλικαρνασσού. Η συνολική επένδυση στο νέο αεροδρόμιο, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ με βάση τη σύμβαση παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων και ακόμα 1% θα διατίθεται στους ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.