8 Φεβρουάριος 2020, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2020, 11:30

Τον Μάιο τα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης ποντιακής λύρας στον κόσμο

  • Τον Μάιο τα αποκαλυπτήρια της μεγαλύτερης ποντιακής λύρας στον κόσμο
    (Φωτ.: Γιάννης Πασσαλίδης)

Έβαλε το στοίχημα με την… Τραπεζούντα, και όπως όλα δείχνουν το κέρδισε. Η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο είναι έτοιμη και η Πεντάβρυσος αναμένεται να αποκτήσει την πιο ψηλή κατασκευή, εντός και εκτός Ελλάδας. Η μεταλλική λύρα της Τραπεζούντας έχει ύψος 5,5 μέτρα, ενώ η ξύλινη λύρα του χωριού του Δήμου Εορδαίας έφτασε τελικά τα 6,7 μέτρα.

Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις 10 Μαΐου από τον δήμαρχο Παναγιώτη Πλακέντα, όπως ανέφερε στο pontos-news.gr ο Γιάννης Πασσαλίδης.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της λύρας της Πενταβρύσου, εκτός από το ύψος της, είναι ότι πρόκειται για αντίγραφο μιας λύρας που κατασκευάστηκε στον Πόντο και ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον κάτοχό της, επιζήσαντα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Σήμερα το κειμήλιο είναι στα χέρια του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Πενταβρύσου Γιάννη Πασσαλίδη, κληροδότημα από τον προπάππο του Χαράλαμπο Πασσαλίδη που έφτασε στην Ελλάδα το 1922 και πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Η κατασκευή έγινε εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο του Νίκου Κοσμίδη, ενώ μία ακόμα πρωτοτυπία είναι ότι φτιάχτηκε από ξύλο, καθώς όσα έργα μεγάλης κλίμακας υπάρχουν και αναπαριστούν την ποντιακή λύρα είναι φτιαγμένα από μέταλλο. Προκειμένου να αντέξει στο χρόνο έγινε αδιαβροχοποίηση και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά κεριά και βερνίκια.