8 Φεβρουάριος 2020, 10:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Φεβρουάριος 2020, 10:51

Στην Πτολεμαΐδα ο Χατζηδάκης, παρουσιάζει το σχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

  • Στην Πτολεμαΐδα ο Χατζηδάκης, παρουσιάζει το σχέδιο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετάβαση της δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνική εποχή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια στην Πτολεμαΐδα. Χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, που βρίσκεται στην περιοχή επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έγινε δεκτός από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ με μαντινάδες, γιουχαΐσματα και χαρακτηρισμούς όπως «είσαι νεκροθάφτης της περιοχής μας».

Οι διαδηλωτές περίμεναν το κυβερνητικό κλιμάκιο στην υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ενώ νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη σήμερα το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο όπου γίνεται η ημερίδα.

Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ έως το 2023. «Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μία δεκαετία», σημείωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι, να γίνει βαρίδι της επιχείρησης» λόγω των υψηλών εισφορών διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά του, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία με τις ζημιές που υπέστη η ΔΕΗ από τα πρόστιμα για τη χρήση του λιγνίτη: 200 εκατ. το 2018 και 300 εκατ. το 2019.

Επίσης, προειδοποίησε ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να βουλιάξει αν δεν γίνουν οι σωστές κινήσεις από την κυβέρνηση («είναι με τη μύτη έξω από το νερό», τόνισε), και εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, και γιατί ο ελληνικός λιγνίτης είναι υποδεέστερος σε θερμογόνο δύναμη από τον γερμανικό, έχοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης και λειτουργίας.

Αν και επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το μέλλον της περιοχής, ο Κωστής Χατζηδάκης συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία «σε φίλους και εχθρούς», ενώ κάλεσε αυτούς που λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο «να μην βάζουν τόσο χαμηλά τον πήχη».

Εκτός από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετέχουν ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.