7 Φεβρουάριος 2020, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Φεβρουάριος 2020, 11:02

Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020

  • Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / NASA / Sean Smith)

Περίπου δύο 24ωρα απομένουν μέχρι την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, η πανσέληνος, με διαφορά μιας μέρας, θα συμπέσει με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη και έτσι το φεγγάρι θα φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό. Αν και το φαινόμενο δεν θα δώσει το φωτεινότερο δυνατό φεγγάρι και θα ακολουθήσουν τρεις «πραγματικές» υπερπανσέληνοι μέσα στο χρόνο, εν τούτοις εάν δεν τα χαλάσει ο καιρός η Σελήνη θα είναι διαφορετική.

Το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει. Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο (μέγιστη απόσταση) και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο (ελάχιστη απόσταση). Στις 26 Φεβρουαρίου, που θα βρίσκεται στο απόγειο του, το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη σχεδόν 406.300 χιλιόμετρα.

Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερ-πανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος «έπιασε» σιγά-σιγά.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Παύλο Δρακόπουλο.