6 Φεβρουάριος 2020, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Φεβρουάριος 2020, 13:23

Κατά 90% είναι έτοιμη η Παναγία Σουμελά στον Πόντο – Πότε θα ανοίξει (φωτο)

  • Κατά 90% είναι έτοιμη η Παναγία Σουμελά στον Πόντο – Πότε θα ανοίξει (φωτο)
    Τα ατσάλινα πλέγματα μεταφέρονται με συρματόσχοινα στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Anadolu)

Στην τελική φάση έχουν ήδη μπει οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη 18η Μαΐου. Οι τουρκικές Αρχές, παρά τον βαρύ χειμώνα που επικρατεί στην περιοχή και καθυστερεί την πρόοδο των εργασιών, θεωρούν ότι τη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα ανοίξει εξ ολοκλήρου το μνημείο.

Από τις 25 Μαΐου 2019 η Παναγία Σουμελά άνοιξε μερικώς, μέχρι την πρώτη αυλή, έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το μοναστικό συγκρότημα είναι χτισμένο σε βραχώδη έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 14.000 έχουν ήδη καλυφθεί με ατσάλινα προστατευτικά δίχτυα. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η στερέωσή τους –σε αυτήν τη φάση βρισκόμαστε στο 89% των εργασιών– χρειάστηκε να ανοιχτούν 1.706 τρύπες. Επίσης, με υλικά από την Ιταλία ολοκληρώθηκε ήδη η πρώτη από τις επτά συνολικά «εξέδρες» φερτών υλικών που μπορεί να πέσουν από την κορυφή του βουνού. Η δεύτερη εξέδρα είναι σχεδόν έτοιμη, προστατεύοντας μια περιοχή 420 τ.μ. Σε αυτό το έργο απασχολείται 35μελής ομάδα, η πρόοδος της οποίας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Εργασίες αναστήλωσης, όμως, γίνονται και στο εσωτερικό της Παναγίας Σουμελά, και μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί κατά 90%. Βασική εκκρεμότητα αυτήν τη στιγμή είναι η στέγη.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι σχεδόν 7,6 εκατομμύρια ευρώ.

Gallery