22 Απρίλιος 2014, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:20

Επετειακό Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Επετειακό Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Επετειακό Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αποκτώντας πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει το πενθήμερο εκδηλώσεων «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2014 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», με ιδιαίτερης σημασίας για τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Απριλίου.

Πιστοί στις παραδοσιακές τους αξίες


Στο επετειακό πενθήμερο, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή, με πνευματικούς, καλλιτεχνικούς και αθλητικούς αγώνες.


Πιστοί στις παραδοσιακές αξίες των αλησμόνητων πατρίδων, οι Πόντιοι βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και έθιμά τους, με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το «Ταφικό Έθιμο», την Κυριακή του Θωμά, στο Κοιμητήριο των Σουρμένων, ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και το τηρούν με ευλάβεια αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

Σπάνια πολιτιστική κληρονομιά και ποδοσφαιρικό «συναπάντεμα»

Ξεχωριστές στιγμές της φετινής διοργάνωσης είναι η επίσημη τελετή υποδοχής τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου, Πολιούχου της Τραπεζούντας, το οποίο θα μείνει μόνιμα στον Ιερό Ναό  Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού, και η έκθεση, για πρώτη φορά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό  Μουσείο Σουρμένων, τμήματος γυναικείας παραδοσιακής φορεσιάς του συλλόγου. Πρόκειται για τη ΦΟΤΑ (ποδιά), η οποία, αφού ταξίδεψε στο Διάστημα με τον ελληνικής καταγωγής Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν -  Γραμματικόπουλο, παραδόθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Γιώργο Σαραφίδη, σε τελετή που έγινε στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, τον περασμένο μήνα.


Επίσης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού, το πρώτο σχολείο που λειτούργησε στην περιοχή από την έλευση των Ποντίων, το 1924, θα εκτεθούν σπάνιες φωτογραφίες πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, τόσο από τη ζωή στον Πόντο, όσο και από την περίοδο της εγκατάστασης και την εξέλιξη του οικισμού, αλλά και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό, που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική δράση του συλλόγου, και φωτογραφίες με τον κοσμοναύτη, ο οποίος κρατά το ποντιακό σύμβολο ΦΟΤΑ, κοιτώντας τη Γη από τον Διαστημικό Σταθμό.

Και όσον αφορά στους ποδοσφαιρόφιλους, φέτος, για πρώτη φορά, θα γίνει Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Συναπάντεμα Ομάδων Προσφυγικής Καταγωγής, με αγώνες παλαίμαχων, οι οποίοι προέρχονται από ομάδες, όπως ο Πανιώνιος, η ΑΕΚ, ο Απόλλων Καλαμαριάς, τα Σούρμενα, ο ΠΑΟΚ και ο Απόλλων Σμύρνης.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Τετάρτη 23 Απριλίου
17:00: 1ο Δημοτικό Σχολείο Σουρμένων Ελληνικού - Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης. Ιστορικό φωτογραφικό υλικό του συνοικισμού Νέων Σουρμένων Αττικής και της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, από την ίδρυση του συλλόγου έως σήμερα.

Πέμπτη 24 Απριλίου
16:30: Γήπεδο Σουρμένων Ελληνικού - 1ο Ποδοσφαιρικό Συναπάντημα Παλαιμάχων Προσφυγικών Ομάδων. Μια αθλητική ποδοσφαιρική συνάντηση ομάδων που
ιδρύθηκαν από Έλληνες πρόσφυγες...

Παρασκευή 25 Απριλίου
20:00: Κεντρική Πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα.
Στα πλαίσια των πενθήµερων εορταστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρµένων αφιερώνει φέτος µια από τις ηµέρες στην παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από όλη την Ελλάδα.

Βασικός µας σκοπός είναι η ανάδειξη και παραστατική παρουσίαση της σχέσης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών µε παλαιότερες και σύγχρονες µορφές ζωής και λαϊκές εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν διάφορες κοινωνικές και ηθικές - θρησκευτικές αξίες, ιδέες, αντιλήψεις και συνήθειες του λαού µας.
Ο χορός και το τραγούδι αποτελούν το σηµαντικό κρίκο ανάµεσα στην ιστορική και την λαϊκή παράδοση. Βασιζόµενος στην ιστορική παράδοση παίρνει σάρκα και οστά µέσω της λαϊκής έκφρασης.

Λαϊκή έκφραση που ζωντανεύει διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή ανάλογα µε τα τοπικά ήθη και έθιµα.

Σάββατο 26 Απριλίου
18:00: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Υποδοχή, υπό του Σεβασμιότατου Ποιμενάρχου,  κ.κ. Παύλου, τμήματος  του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου, Πολιούχου Τραπεζούντας, προ του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σουρμένων Ελληνικού. Θα ακολουθήσει Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου, και αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού της Γης Ποντίων.

Σάββατο 26 Απριλίου
20:15: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, με δωρεάν κρασί και χαψία (γαύρος).

Κυριακή 27 Απριλίου
07:00 - 10:30: Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων - Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Ρόδου, κ.κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου.
10:45: Λιτανευτική πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων.
11:15: Επιμνημόσυνος δέησις υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων - «Ταφικό Έθιμο».
19:30: Κεντρική πλατεία Σουρμένων - Χαιρετισμοί επισήμων, παραδοσιακοί χοροί του Πόντου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ

Διαβάστε ακόμα:

Παμποντιακό Πανοΰρ στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων | 23 έως 27 Απρ 2014