5 Φεβρουάριος 2020, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2020, 10:50

Ο Τραμπ και οι υποσχέσεις για οπλοκατοχή, αμβλώσεις, μετανάστευση

  • Ο Τραμπ και οι υποσχέσεις για οπλοκατοχή, αμβλώσεις, μετανάστευση
    (Φωτ.: EPA / Leah Millis)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έθιξε στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης αρκετά κοινωνικά ζητήματα, προβάλλοντας συντηρητικές θέσεις. Καταρχάς δεσμεύτηκε να «προστατεύσει» το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αψηφώντας τις εκκλήσεις να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των εγκλημάτων με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

«Πάντα θα προστατεύω το δικαίωμά σας βάσει της Δεύτερης Τροπολογίας να κατέχετε και να φέρετε όπλα», τόνισε, επευφημούμενος από τους Ρεπουμπλικανούς και ορισμένους Δημοκρατικούς.

Αναφερόταν στη Δεύτερη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η ερμηνεία της οποίας είναι αντικείμενο αντεγκλήσεων στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο ένοικος του Λευκού Οίκου προέτρεψε το Κογκρέσο να περάσει νόμο με τον οποίο περιορίζονται οι αμβλώσεις σε περιπτώσεις προχωρημένης κύησης. «Πρέπει όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερό δώρο του Θεού», είπε ο Τραμπ, επανερχόμενος σε μια θεματική που επίσης διχάζει τις ΗΠΑ. Η θρησκευτική Δεξιά πιέζει να περιοριστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ακόμη, ο Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους Δημοκρατικούς για την υπερβολικά «χαλαρή», κατ’ αυτόν, πολιτική τους στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών. Απαίτησε να καταρτιστεί νέα νομοθεσία ώστε να σταματήσει να προσφέρεται «υγειονομική φροντίδα στους λαθρομετανάστες».

«Αν έρχεστε παράνομα εδώ θα σας απελαύνουμε αμέσως από τη χώρα μας», είπε, χειροκροτούμενος από τους Ρεπουμπλικανούς. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια δολοφονία «εν ψυχρώ» που διέπραξε παράτυπος μετανάστης, για να καταδικάσει στη συνέχεια τις «φρικτές» πόλεις που προσφέρουν προστασία σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες που δεν έχουν άδεια παραμονής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.