4 Φεβρουάριος 2020, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2020, 18:27

Κυρώσεις σε δύο Τούρκους από την ΕΕ για την ερευνητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Κυρώσεις από την ΕΕ σε δύο Τούρκους για παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Eugene Garcia)

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε δύο Τούρκους υπηκόους και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αντίποινα για την ερευνητική δραστηριότητα της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά το θέμα, μεταδίδει το Bloomberg.

Η απόφαση για την «στόχευση» των δύο ατόμων επιτεύχθηκε σε σημερινή συνεδρίαση διπλωμάτων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην ονομαστούν, εν αναμονή των νομικών εγγράφων και των σχετικών υπογραφών από τους υπουργούς μέσα σε αυτόν τον μήνα. Ενώ τα παραπάνω μέτρα δεν θα επηρεάσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, σηματοδοτούν μια εξαιρετική κλιμάκωση εναντίον μιας χώρας η οποία εξακολουθεί να είναι επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Παρά την πίεση από την πλευρά της Κύπρου, οι διαπραγματεύσεις για επιβολή κυρώσεων εναντίον φυσικών προσώπων από την Τουρκία διαρκούν μήνες τώρα. Κι αυτό εξαιτίας της στάσης που κρατούν ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών της ΕΕ οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα πιο «επιθετικά» μέτρα που ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία για τις τουρκικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον τομέα των γεωτρήσεων. Επιπλέον, το ευρωπαϊκό μπλοκ των χωρών αυτών φαίνεται να προσμετρά ιδιαίτερα τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού.