4 Φεβρουάριος 2020, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Φεβρουάριος 2020, 01:04

Στο Σιδηρόκαστρο η ταφή των οστών του ήρωα καταδρομέα Γεώργιου Κατσάνη

  • Στο Σιδηρόκαστρο η ταφή των οστών του ήρωα καταδρομέα Γεώργιου Κατσάνη
    Εικόνα από τελετή παραλαβής λειψάνων 17 αγνοουμένων-πεσόντων στην Κύπρο (φωτ. αρχείου: geetha.mil.gr)

Στη γη της Μακεδονίας –εκεί όπου γεννήθηκε– θα ταφούν τα οστά του αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, του ήρωα διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς, το πρωινό της 21ης Ιουλίου 1974, στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, στην Κύπρο. Όπως έγινε γνωστό από τα μέλη της οικογένειάς του, η κηδεία θα γίνει στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 11 το πρωί.

Θυμίζουμε ότι τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στα Κατεχόμενα, μαζί με τα οστά τεσσάρων ακόμη αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, και ταυτοποιήθηκαν πριν από λίγο καιρό από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), βάζοντας τέρμα στην αγωνία των δικών του ανθρώπων μετά από 46 χρόνια.

Ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 1934. Οι γονείς του, ο πατέρας του Χρίστος Κατσάνης και μητέρα του η Αγγελική Σκαρλάτου, ήταν πρόσφυγες από το Χάσβουγα, ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης. Από μικρός ξεχώριζε για τον καλό του χαρακτήρα και την αγάπη του προς την πατρίδα.

Επίσης, ήταν λάτρης και του αθλητισμού, τον οποίο υπηρέτησε ως αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη, όπου διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στους δρόμους ταχύτητας 100 και 200 μέτρων.

Ωστόσο, το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει στρατιωτικός, κάτι που έκανε πραγματικότητα στις 8 Οκτωβρίου 1952 όταν μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Η ανάρτηση από την κόρη του Γεώργιου Κατσάνη, Λίνα, για την κηδεία του διοικητή της 33ΜΚ: