4 Φεβρουάριος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Φεβρουάριος 2020, 10:02

Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας – Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία

  • Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας – Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία
    Λακκοτρύπης, Χατζηδάκης και Φάνον σε στιγμιότυπο από την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη, τον Αύγουστο του 2019 στην Αθήνα (φωτ.: EPA / Ορέστης Παναγιώτου)

Ως μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται από τη Λευκωσία η επίσκεψη του Φράνσις Φάνον, του υφυπουργού Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα ενέργειας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται απόψε στην Κύπρο· θα συνοδεύεται από ομάδα έμπειρων στελεχών σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στόχος της επίσκεψης είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε «επίπεδο 3+1» (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Άλλωστε, στις συσκέψεις με τον Φράνσις Φάνον για θέματα ασφάλειας των γεωτρήσεων και περιβάλλοντος θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Ελλάδας και του Ισραήλ. Επί τάπητος όλα τα πιθανά προβλήματα και κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στις πλατφόρμες εντός της θάλασσας. Επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 22 Ιανουαρίου με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού είχε τονίσει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου», και είχε καλέσει την Άγκυρα να βάλει φρένο σε όλες τις γεωτρητικές της δραστηριότητες.