3 Φεβρουάριος 2020, 13:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2020, 12:43

Brexit: Με αδιάλλακτη στάση το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

  • Brexit: Με αδιάλλακτη στάση το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
    (Φωτ.: EPA / Will Oliver)

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να γνωστοποιήσει στους Ευρωπαίους την πρόθεσή του να αποκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, αφήνοντας να διαφανεί ένα επικείμενο μπρα ντε φερ στις διαπραγματεύσεις της μεταβατικής περιόδου για τη διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου.

Εκτός ΕΕ πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά επίσης στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης.

Για να γίνουν όλα αυτά δεν διαθέτει παρά διάστημα 11 μηνών, μεταβατική περίοδο την οποία το Λονδίνο έχει δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει.

Ο Μπόρις Τζόνσον, μέγας κήρυκας του Brexit, θα παρουσιάσει σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του το «όραμά» του για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες τον Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Ο Τζόνσον θα δώσει τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντ στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μια συνθήκη».

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμιστούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ χθες το πρωί στο Sky News. «Είμαι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει τη δέσμευσή της υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε, θεωρώντας ότι θα είναι η καλύτερη της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε τη ροή των συναλλαγών, χωρίς την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων που τόσο επέκρινε κατά το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες ως «δημοσιογράφος» ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον έχει επίσης την πρόθεση να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, απουσία συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, η άλλη λύση θα είναι μια συμφωνία σαν εκείνη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αυστραλία, η οποία είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, με τον υπόλοιπους να τελούν υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή υψηλών δασμών επί πολλών προϊόντων.

«Οργίλος Τζόνσον»
Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, η σκλήρυνση της στάσης οφείλεται στις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταβολή των όρων της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε στο τέλος του Οκτωβρίου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πράγμα που «εξόργισε» τον βρετανό πρωθυπουργό.

«Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο να παραχωρήσει πρόσβαση στις βρετανικές ζώνες αλιείας, να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να αφήσει τα σύνορα ανοικτά στην ελεύθερη κυκλοφορία », αναφέρεται σε δημοσίευμα της Sunday Express.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε χθες από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι μια συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι διαχωρισμένη από την προς διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία.

«Δεν υπάρχει αιφνιδιασμός, οι Βρετανοί δεν πρέπει να προσποιούνται ότι αυτό το ανακαλύπτουν τώρα».

Γενικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει να διαμορφωθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός με ένα πρώην κράτος μέλος. 

Αναζητώντας εταίρους
Την ώρα που προετοιμάζεται για ένα μπρα ντε φερ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εταίρων τόσο βάσει της ιστορικής «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, αλλά στρεφόμενο και προς την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Ιαπωνία και την Αυστραλία για να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες και να διερευνήσει το διεθνές περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά της υδρογείου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαφημίζει εδώ και μήνες μια «καταπληκτική» συμφωνία με τον ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε το Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, επέμεινε στα «τεράστια οφέλη» της αμερικανοβρετανικής προσέγγισης μετά το Brexit.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΚ.