3 Φεβρουάριος 2020, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2020, 08:59

Επενδύσεις αναζητά ο Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα

  • Επενδύσεις αναζητά ο Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στη Σαουδική Αραβία, ενώ το βράδυ θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τις επισκέψεις αυτές κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών. «Είναι ήδη εμφανή τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος», πρόσθεσαν.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό», τονίζεται.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν από τα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και γεωπολιτικά ζητήματα. Εξάλλου, η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μίας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία για την προστασία υποδομών ενέργειας, κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, δείχνει «τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής» με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο.

Στην ίδια πρωτοβουλία, επισημαίνει η Αθήνα, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή της Ιταλίας. Το κόστος για τη μετακίνηση των Patriot και τη διαμονή του προσωπικού θα το καλύψει εξ ολοκλήρου τη Σαουδική Αραβία.

Οι συναντήσεις
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, και ακολούθως με τον διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Το βράδυ θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι, όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Μάλιστα, την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος στην διαθρησκειακή συνάντηση στην πρωτεύουσα των Αραβικών Εμιράτων.