2 Φεβρουάριος 2020, 13:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Φεβρουάριος 2020, 07:46

Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης

  • Σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Μητσοτάκης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και την περιφερειακή συνεργασία για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί το απόγευμα για επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τις επισκέψεις αυτές κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών. «Είναι ήδη εμφανή τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα τόσο για την εικόνα της χώρας στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος», πρόσθεσαν.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό», τονίζεται.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν από τα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν και γεωπολιτικά ζητήματα.

Οι συναντήσεις
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Ριάντ με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και αναπληρωτή πρωθυπουργό), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, και ακολούθως με τον διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Το βράδυ θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι, όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.