2 Φεβρουάριος 2020, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2020, 12:01

Εποχική γρίπη: 6 απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις

  • Πώς φοράμε και πώς αφαιρούμε σωστά τη χειρουργική μάσκα
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

Να κάνουν έστω και τώρα το εμβόλιο κατά της γρίπης συνιστούν οι ειδικοί στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς ο ιός είναι σε έξαρση. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, υπήρξε συμφωνία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ώστε τη Δευτέρα να διατεθούν ακόμη 43 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι σε αυξημένα επίπεδα και οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες – μάλιστα, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ελλείψεων σε αντιικά φάρμακα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε ότι για το Tamiflu και το Relenza εφεξής απαιτείται ιατρική συνταγή. Ποιες είναι, όμως, οι έξι πιο κοινές ερωτήσεις σχετικά με την εποχική γρίπη;

  • Πόσο κινδυνεύουμε; Πώς προφυλασσόμαστε;

Η γρίπη είναι μια εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφριά, σαν κοινό κρυολόγημα, έως πολύ σοβαρή, όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες.

Στην Ελλάδα η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

  • Από τη γρίπη κινδυνεύουν μόνον οι υπερήλικες;

Όχι μόνον αυτοί. Μεγάλο κίνδυνο βαριάς συμπτωματολογίας, ή και κίνδυνο ζωής, διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από σοβαρές χρόνιες καταστάσεις, οι παχύσαρκοι, τα βρέφη, οι έγκυες, αλλά μερικές φορές και οποιοσδήποτε άλλος, υγιής, νέος ή μεσήλικας.

  • Μπορεί κάποιος να αποφύγει τη γρίπη;

Καθένας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο νόσησης: α) αποφεύγοντας τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, β) πλένοντας συχνά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα, γ) προσπαθώντας να μην αγγίζει στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια.

  • Το αντιγριπικό εμβόλιο προφυλάσσει σίγουρα;

Οι ιοί της γρίπης παρουσιάζουν συνεχώς μεταβολές. Έτσι υπάρχει περίπτωση κάποια χρονιά το εμβόλιο να μην προστατεύσει από τον ιό που θα κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Γενικά πάντως κάθε εμβολιασμένος έχει πιθανότητες 60% να μη νοσήσει καθόλου από τον ιό της γρίπης. Όμως ακόμη και αν τελικά πάθει γρίπη, τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί.

  • Μήπως πάθω γρίπη από το ίδιο το εμβόλιο;

Αποκλείεται. Το εμβόλιο δεν αποτελείται από ολόκληρους ιούς, αλλά από μια χημική ουσία της επιφάνειας τους. Είναι αδύνατον να νοσήσει κάποιος μόνον από μία καθαρή χημική ουσία.

  • Μήπως το εμβόλιο με κάνει τελικά πιο ευαίσθητο;

Ασφαλώς όχι. Το εμβόλιο απλώς εμποδίζει τον ιό της γρίπης –και μόνον αυτόν– να μας προσβάλει για όσο διάστημα διαρκεί η προστασία του εμβολίου. Υπάρχει, όμως, πάντα η πιθανότητα να νοσήσουμε από οποιονδήποτε άλλο ιό του αναπνευστικού είτε έχουμε εμβολιαστεί για τη γρίπη είτε όχι.