2 Φεβρουάριος 2020, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Φεβρουάριος 2020, 09:28

Νέο Ασφαλιστικό: Τα 7 σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου Βρούτση

  • Νέο Ασφαλιστικό: Τα 7 σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου Βρούτση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στα 7 σημεία-κλειδιά του νέου ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας ότι στο επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται με αποδοχές 14 και όχι 12 μηνών. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών.

Βρούτσης: Δεν θίγονται, αλλά προστατεύονται όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και οι πιλότοι.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τις 12 Φεβρουαρίου, με στόχο να ψηφιστεί στις 21 του μήνα. «Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης προέκυψαν ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

  1. Υπάρχει πλήρης ειδική αναλογιστική μελέτη για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις που επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070.
  2. Δεν υπάρχει καμία μείωση στις συντάξεις, αλλά αυξήσεις. «Ειδικά όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι της χώρας που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης θα δουν με τον νέο νόμο υψηλότερες παροχές», σημειώνει ο υπουργός.
  3. Σε ό,τι αφορά στην παράλληλη ασφάλιση, προβλέπει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός που έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα με μικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ που αντιστοιχούν στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
  4. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών.
  5. Δίνεται λύση στο πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων.
  6. Προστατεύονται όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι.
  7. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.