31 Ιανουάριος 2020, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2020, 10:38

Ώρα Brexit: Σήμερα η αποχώρηση της Βρετανίας, τι αλλάζει άμεσα

  • Ώρα Brexit: Σήμερα η αποχώρηση της Βρετανίας, τι αλλάζει άμεσα
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Κάτι λιγότερο από πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα, η ώρα για το Brexit έφτασε. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια πρωτόγνωρη εξέλιξη για την Ευρώπη. Από το Σάββατο, λοιπόν, ξεκινά μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους, κατά τη διάρκεια της οποίας Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για την επόμενη ημέρα των διμερών τους σχέσεων.

Πρόκειται για δύσκολες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, πάντως, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ουσιώδες στις συναλλαγές μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Μάλιστα, θα καταβληθούν κανονικά οι προβλεπόμενες οικονομικές εισφορές στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, από τα μεσάνυχτα:

  • Η ΕΕ θα έχει 66 εκατ. κατοίκους λιγότερους και το έδαφός της θα συρρικνωθεί κατά 5,5%.
  • Το ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωθεί κατά 2,3 τρισ. ευρώ.
  • Οι έδρες των 73 Βρετανών ευρωβουλευτών θα δοθούν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων δεν είναι η Ελλάδα.
  • Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έχει δικαίωμα να διατηρεί θέση Επιτρόπου και δεν θα λαμβάνει μέρος στις Συνόδους Κορυφής και στις υπουργικές συνόδους.
  • Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, όσοι υπήκοοι ευρωπαϊκών κρατών εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος του 2020, θα διατηρήσουν το δικαίωμα εργασίας και διαβίωσης και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου – άλλωστε, η ελευθερία μετακίνησης από και προς τη Βρετανία θα τερματιστεί την 31η Δεκεμβρίου του 2020. Το τι θα συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 παραμένει άγνωστο, καθώς αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε η Daily Telegraph επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον σε ομιλία του αναμένεται να διακηρύξει την προθυμία να δεχτεί συνοριακούς ελέγχους, με προτεραιότητα όμως στην εθνική κυριαρχία, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι για την καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία η Βρετανία θα πρέπει να δεχτεί τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τα προϊόντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι στόχος του έως το τέλος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα καλύπτει αποτελεσματικά όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας. Επίσης, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραταθεί η μεταβατική περίοδος πέραν του 2020, αν και το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ασφυκτικό.