30 Ιανουάριος 2020, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2020, 23:31

Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ

  • Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την δημόσια υγεία από τον ΠΟΥ
    (Φωτ.: EPA / Luca Zennaro)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε σήμερα ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια και οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μολονότι κήρυξε διεθνή συναγερμό για τον νέο κοροναϊό που προήλθε από την κινεζική πόλη Ουχάν. «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», ανέφερε ο Γκεμπρεγιέσους, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε.


Εικόνα από φαρμακείο στο Χονγκ Κονγκ (φωτ.: EPA / Jerome Favre)

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα ο Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «πιστεύει πως θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού». «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, καταγράφηκε ένα ύποπτο κρούσμα για τον νέο κοροναϊό και στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Δείγμα από τον ασθενή στάλθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ και είναι θέμα ωρών να βγουν τα αποτελέσματα για το αν ο άνθρωπος που έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό ή έχει γρίπη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters.