30 Ιανουάριος 2020, 21:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2020, 21:22

Γαλλική στρατιωτική πηγή: Τουρκική φρεγάτα συνόδευε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη

  • Γαλλική στρατιωτική πηγή: Τουρκική φρεγάτα συνόδευε πλοίο που μετέφερε στρατιωτικά οχήματα στη Λιβύη
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Adam Waroawa Poland Out)

O απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, από τη διεθνή κοινότητα, για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της διάσκεψης του Βερολίνου», υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτικές ενισχύσεις» στα δύο στρατόπεδα (από τη μια οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης κι από την άλλη του Φάγιεζ αλ-Σαράτζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας). «Κινδυνεύουν να αναβιώσουν το φάντασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.

Οι τοποθετήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ έρχονται λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα σε ξένα μέσα, που αναφέρουν ότι γαλλική στρατιωτική πηγή αποκάλυψε πως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» εντόπισε, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μια τουρκική φρεγάτα να συνοδεύει ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και είχε προορισμό την Τρίπολη. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή που δεν ήθελε να κατονομαστεί, το φορτηγό πλοίο φέρει το όνομα «Bana» και χθες ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο 218TV ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook ένα (αποκλειστικό) βίντεο στο οποίο φαίνονται όπλα και στρατιωτικά οχήματα που φέρονται να είναι σε γκαράζ πλοίου, το οποίο βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης.