30 Ιανουάριος 2020, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2020, 16:33

Γρίπη: Στους 21 οι νεκροί, 88 ασθενείς στην εντατική

  • Κορονοϊός: Σε 331 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, μέσα σε μία εβδομάδα (20-26 Ιανουαρίου) υπήρξαν ακόμα 8 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 21.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ, αυτοί είναι 88 – την περασμένη εβδομάδα 34 νέα περιστατικά χρειάστηκαν αυξημένη φροντίδα.

Η έλλειψη αντιγριπικής προστασίας συνεχίζει να αποτελεί και φέτος μείζον πρόβλημα, μιας και από τα 100 άτομα που νόσησαν σοβαρά από την αρχή της περιόδου, μόλις τα 42 ήταν εμβολιασμένα.

Ιατρική συνταγή για τα αντιικά φάρμακα για τη γρίπη
Με στόχο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ελλείψεων σε αντιικά φάρμακα για τη γρίπη που παρατηρούνται σε πολλά φαρμακεία, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε ότι για το Tamiflu και το Relenza εφεξής απαιτείται ιατρική συνταγή.

«Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων Tamiflu και Relenza ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.