30 Ιανουάριος 2020, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2020, 13:13

Σύντομα το Brexit θα είναι πραγματικότητα – Τι ακολουθεί

  • Σύντομα το Brexit θα είναι πραγματικότητα – Τι ακολουθεί
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Σε ένα φορτισμένο κλίμα, χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit θα γίνει πραγματικότητα στις 23:00 GMT την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

Συνεπώς, από το Σάββατο η χώρα μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία καλείται να χτίσει τη μελλοντική οικονομική της σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε η Daily Telegraph επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο Μπόρις Τζόνσον σε ομιλία του αναμένεται να διακηρύξει την προθυμία να δεχτεί συνοριακούς ελέγχους, με προτεραιότητα όμως στην εθνική κυριαρχία, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι για την καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία η Βρετανία θα πρέπει να δεχτεί τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τα προϊόντα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι στόχος του έως το τέλος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα καλύπτει αποτελεσματικά όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας. Επίσης, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραταθεί η μεταβατική περίοδος πέραν του 2020, αν και το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ασφυκτικό.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις αρχές Μαρτίου. «Θα κινηθούμε πολύ γρήγορα, και με έναν πολύ φιλικό τρόπο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το BBC.