29 Ιανουάριος 2020, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2020, 23:34

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχυρώνει με εμπορικά σήματα το όνομά της και το περιβαλλοντικό της κίνημα

  • Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατοχυρώνει με εμπορικά σήματα το όνομά της και το περιβαλλοντικό της κίνημα
    Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (φωτ.: EPA / Hanna Franzen Sweden Out)

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιδιώκει πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός της και επιχειρεί να καταχωρήσει με εμπορικό σήμα συνθήματα του περιβαλλοντικού κινήματος που ξεκίνησε. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια, με ανάρτηση στο λογαριασμό της στο Instagram, προχωρά σε αυτές τις ενέργειες για «την προστασία του κινήματος και των δραστηριοτήτων της».

Τα εμπορικά σήματα θα αφορούν το όνομά της, καθώς και τα συνθήματα «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future στα αγγλικά και Skolstrejk for klimatet στα σουηδικά) και άλλων παρεμφερών φράσεων του μαθητικού κινήματος που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Τούνμπεργκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η 17χρονη, το πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time για το 2019, τόνισε πως υπήρξαν «ατυχείς» περιπτώσεις όπου το όνομά της χρησιμοποιήθηκε «για επικοινωνία με άτομα υψηλού προφίλ, πολιτικούς, μέσα ενημέρωσης, καλλιτέχνες κ.ά.», καθώς και με μη εξουσιοδοτημένες εράνους.

Η καταχώρηση εμπορικών σημάτων θα «επιτρέψει την αφιλοκερδή νομική μου βοήθεια για να προβαίνω στις απαραίτητες ενέργειες εναντίον ατόμων ή εταιρειών και άλλων που προσπαθούν να χρησιμοποιούν εμένα και το κίνημα για σκοπούς που δεν ευθυγραμμίζονται με όσα συμβολίζει το κίνημα», είπε η νεαρή ακτιβίστρια.

Συμπλήρωσε πως η ίδια και η οικογένειά της δημιούργησαν ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «για τη διαχείριση χρημάτων (δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δωρεές, χρηματικά έπαθλα κλπ) με έναν απολύτως διαφανές τρόπο». Ο στόχος του ιδρύματος είναι «η προώθηση της οικολογικής, της κλιματικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας καθώς και της ψυχικής υγείας».

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa / Reuters / AFP.