29 Ιανουάριος 2020, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2020, 15:26

Η ΕΕ δεν αποκλείει την κινεζική Huawei από το δίκτυο 5G

  • Η ΕΕ δεν αποκλείει την κινεζική Huawei από το δίκτυο 5G
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Σειρά αυστηρών οδηγιών για την εγκατάσταση του δικτύου 5G στην Ευρώπη ώστε να αποτραπεί «κάθε κίνδυνος για την ασφάλεια», χωρίς όμως να αποκλείεται η κινεζική Huawei, που θεωρείται από τους Αμερικανούς ύποπτη για κατασκοπεία, δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι οδηγίες, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, προβλέπουν «την εφαρμογή συγκεκριμένων περιορισμών για τους προμηθευτές που θεωρείται ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο», χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι χθες η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G, υπό περιορισμούς, μια απόφαση που κρίθηκε «απογοητευτική» από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον πιέζει τους συμμάχους της να αποκλείσουν τον κινεζικό κολοσσό, τον οποίο υποψιάζεται για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

Με βάση τις ευρωπαϊκές πάντως, θα υπάρχουν αποκλεισμοί σε σημαντικές και ευαίσθητου χαρακτήρα δραστηριότητες, όπως οι διαχειριστικές λειτουργίες και η οργάνωση του δικτύου, ενώ τα κράτη-μέλη καλούνται να φροντίσουν ώστε καθένας από τους διαχειριστές να έχει στη διάθεσή του πολλούς προμηθευτές για την αποφυγή της «εξάρτησης από εταιρείες που θεωρούνται υψηλού ρίσκου».

Σε ανακοίνωσή της η Huawei χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της στην εγκατάσταση του 5G. «Η προσέγγιση αυτή, η αντικειμενική και βασισμένη στα γεγονότα για την ασφάλεια του 5G, επιτρέπει στην Ευρώπη να αποκτήσει ένα περισσότερο ασφαλές και ταχύ δίκτυο», αναφέρεται.