29 Ιανουάριος 2020, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2020, 14:02

Brexit: Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ

  • Brexit: Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ
    Ο μόνιμος πρέσβης της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Τιμ Μπάροου παραδίδει τα έγγραφα κύρωσης του Brexit στον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Yves Herman / POOL)

Τη Συνθήκη Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επικυρώνει απόψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ιστορική ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και αφού έχει προηγηθεί δίωρη συζήτηση κατά την οποία κάθε ευρωβουλευτής θα μπορεί να μιλήσει.

Η επικύρωση της Συνθήκης αναμένεται να γίνει χωρίς εκπλήξεις και αποτελεί τον τελευταίο σημαντικό σταθμό για την ολοκλήρωση του Brexit, στις 31 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη το Συμβούλιο των κρατών-μελών θα υιοθετήσει τη Συνθήκη Αποχώρησης και την Παρασκευή θα οριστικοποιηθεί το διαζύγιο μετά από 47 χρόνια. Το Brexit θα τεθεί σε ισχύ ξημερώματα Σαββάτου, στη 01:00 ώρα Ελλάδας.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελετή για την αποχώρηση των βρετανικών σημαιών. «Θα γίνει με όλη την απαραίτητη αξιοπρέπεια», υποσχέθηκε μια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι μια σημαία θα διατηρηθεί στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες. Μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα κάνει δηλώσεις και θα προσκαλέσει τους Βρετανούς ευρωβουλευτές σε μια «σύντομη τελετή».