29 Ιανουάριος 2020, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2020, 09:22

Μακρόν-Μητσοτάκης συναντώνται στο Παρίσι – Η ελληνική ατζέντα

  • Μακρόν-Μητσοτάκης συναντώνται στο Παρίσι – Η ελληνική ατζέντα
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ένα… γαλλικό κλειδί για την ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα φαίνεται πως αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής των εθνικών μας θέσεων απέναντι στην Άγκυρα. Οι σημερινές διευρυμένες συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας (ξεκινά στις 14:30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να έχουν στο… μενού την ελληνική μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και την ενίσχυση πρωτίστως του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα γίνεται και ενόψει και της άφιξης του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στα νότια της Κρήτης.

Τη Δευτέρα ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ο οποίος επισκέφθηκε το ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ» που αγκυροβόλησε στον Πειραιά προτού αναχωρήσει για άσκηση στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και Αμερικανών πεζοναυτών, τάχθηκε κατά της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου με το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη», είπε παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο (15:30 ώρα Ελλάδας), ενώ ένα τέταρτο αργότερα θα γίνουν κοινές δηλώσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, που ουσιαστικά δεν επιθυμεί να δει τουρκικό στρατό στη Λιβύη, στη γεωπολιτική «αυλή» της Γαλλίας, θεωρείται από την Αθήνα και πολύτιμος σύμμαχος στην οικονομία, αναφορικά με το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων· η σχετική συζήτηση ανοίγει και επισήμως, πλέον σε επίπεδο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι εάν το Παρίσι στηρίξει αποφασιστικά το ελληνικό αίτημα, το Βερολίνο θα δυσκολευτεί να το απορρίψει – έτσι και αλλιώς οι γαλλογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε περίοδο δοκιμασίας και η Γερμανία δεν έχει πια την καλπάζουσα οικονομία. Η Γαλλία, βέβαια, δεν προσδοκά μόνο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Ελλάδα (κυρίως τις φρεγάτες), αλλά στρέφει την προσοχή της και στις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Προτού αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες για το δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 16:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επιχειρηματίες.