28 Ιανουάριος 2020, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2020, 00:00

Αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ με το σχέδιο για Ισραήλ και Παλαιστίνη

  • Αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή ο Τραμπ με το σχέδιο για Ισραήλ και Παλαιστίνη
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Το Άμπου Ντις είναι η προτεινόμενη πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε ως «συμφωνία του αιώνα» και ως μια ρεαλιστική λύση με κερδισμένες και τις δύο πλευρές, καθώς υπερδιπλασιάζονται τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Άμπου Ντις τεχνικά βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, αλλά στην ανατολική πλευρά του τείχους ασφαλείας. «Με περηφάνια θα ανοίξουμε εκεί πρεσβεία», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η ισραηλινή δικαιοδοσία είναι στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ αναγνωρίζει και τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι η Ιερουσαλήμ θεωρείται αδιαίρετη πρωτεύουσα. «Το Ισραήλ προσφέρει στους Παλαιστινίους, στο τέλος της πορείας, μια υπό όρους, περιορισμένη κυριαρχία», τόνισε.

Στο χάρτη που ανέβασε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος τα εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο είναι συνεχή αλλά πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με οδικές προσβάσεις στην Ιορδανία. Ένα τούνελ και τρένο υψηλής ταχύτητας θα συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, ενώ η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημα Νεγκέβ θα είναι παλαιστινιακό έδαφος.


Πατήστε πάνω στο χάρτη για το tweet του Ντόναλντ Τραμπ

Το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, πιθανώς την Κυριακή. Την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ και ήταν παρών στις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, θα έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ θα πρέπει να παγώσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού. «Η σημερινή συμφωνία είναι μια ιστορική ευκαιρία για τους Παλαιστινίους να έχουν τελικά ένα ανεξάρτητο δικό τους κράτος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας.

Σχετικά με το θέμα των Αγίων Τόπων, προβλέπεται η διατήρηση του στάτους κβο στην Πλατεία των Τζαμιών, το Όρος του Ναού για τους εβραίους, διατηρώντας τον έλεγχο αυτού του τόπου, όπου ειδικότερα βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, από την Ιορδανία.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση αξιωματούχου της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. «Η ανακοίνωση του Τραμπ είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή», δήλωσε στο Reuters ο Σαμί Αμπού Ζούχρι. Όπως τόνισε, η ανακοίνωση για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία. Σε παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς. «Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του», υποστήριξε.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διεκόπηκαν το 2014. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται σκεπτικοί, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν. Ωστόσο, ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος με αυτά τα εδάφη θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που επιθυμούν οι Παλαιστίνιοι, δηλαδή με όλες τις περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Κατά του σχεδίου έχουν ήδη ταχθεί η Χεζμπολάχ, το Ιράν, ο Λίβανος και η Τουρκία. Πάντως, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», όπως υποστήριξε αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.