28 Ιανουάριος 2020, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2020, 19:25

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε στρατηγική πόλη νοτίως της Ιντλίμπ

  • Νεκροί 26 μαχητές του συριακού καθεστώτος σε πλήγματα τουρκικών drone 2
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Στην πόλη Μααρέτ αλ Νούμαν, η οποία βρίσκεται νοτίως της Ιντλίμπ, μπήκαν σήμερα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών στα βορειοδυτικά· πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο της Συρίας μετά, καθώς συνεχίζεται η προέλαση των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών περιοχών που ελέγχονται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηρίζονται από αέρος. Πλέον οι μάχες διεξάγονται στον δυτικό τομέα της πόλης, η οποία έχει σχεδόν εκκενωθεί λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Προειδοποίηση από την Τουρκία
Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των παρατηρητηρίων της εντός της επαρχίας Ιντλίμπ. «Θα απαντήσουμε χωρίς δισταγμό στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Μάλιστα, κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για παραβίαση της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 12 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «συνεχίζει να σκοτώνει αθώους πολίτες».

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε 12 παρατηρητήρια στην περιοχή της Ιντλίμπ βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 μεταξύ της Μόσχας, συμμάχου της Δαμασκού, και της Άγκυρας, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες.