28 Ιανουάριος 2020, 18:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2020, 17:34

Τουρκία: Παρατάθηκε η προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

  • Τουρκία: Παρατάθηκε η προφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά
    Ο Οσμάν Καβαλά (πηγή: Twitter)

Παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την άμεση απελευθέρωση του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά, η τουρκική Δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα να παρατείνει την προφυλάκισή του, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του. Ο Οσμάν Καβαλά, προσωπικότητα γνωστή στους κύκλους των διανοούμενων στην Ευρώπη, βρίσκεται πάνω από δύο χρόνια έγκλειστος, κατηγορούμενος μαζί με άλλα 15 άτομα για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το τουρκικό δικαστήριο, το μέτρο της προφυλάκισης «είναι αναλογικό» και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Ο Οσμάν Καβαλά, που κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013, κινδυνεύει με ισόβια στη δίκη που θα ξεκινήσει στις 18 Φεβρουαρίου, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των οργανώσεων που μάχονται υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήδη η προφυλάκισή του τον έχει κάνει σύμβολο, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν.