28 Ιανουάριος 2020, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2020, 17:15

Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός από τα δύο μέτρα – Ίσως δεν προστατεύει η χειρουργική μάσκα

  • Νέος κοροναϊός: Μεταδοτικός από τα δύο μέτρα – Ίσως δεν προστατεύει η χειρουργική μάσκα
    Τουρίστες βγάζουν σέλφι στο Μακάο όπου λόγω του κοροναϊού έχουν μειωθεί οι επισκέπτες (φωτ.: EPA / Carmo Correia)

Μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων μπορεί να είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV καθώς όπως αποδεικνύεται ένας άνθρωπος μολύνεται, αρκεί να έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί ή ο ιός να φτάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπινου σώματος. 

Σήμερα, 4.547 Κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ' αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα.

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας “στενές” εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων –η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», λέει ο Λι Σινγκουάνγκ, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας στο νοσοκομείο Ντιτάν του Πεκίνου.

Ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας
Όμως μπορεί η χειρουργική μάσκα να προστατέψει επαρκώς τους πολίτες; Μάλλον όχι. Είναι για περιορισμένη χρήση, ενώ το προϊόν είναι σε έλλειψη σε πολλές περιοχές. Οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων. «Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια» (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες –αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης. «Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού. Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3. «Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα. Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα... και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό», είπε.