26 Ιανουάριος 2020, 22:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 22:41

Έκτακτη σύσκεψη στην ΕΕ για τον κοροναϊό – Δείτε live την εξάπλωσή του

  • Κορονοϊός: Εξαφανίζονται από την αγορά οι μάσκες, στα ύψη οι τιμές 2
    (Φωτ.: EPA)

Ο κοροναϊός από την Κίνα που χτυπά και την πόρτα της Ευρώπης θα είναι το θέμα της έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκάλεσε τη Δευτέρα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε και τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τα κράτη-μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC).

Το ECDC θεωρεί ότι είναι πιθανή η περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση, και τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δευτερογενούς μετάδοσης.

Την ίδια ώρα, στο Πεκίνο βρίσκεται ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους και ειδικούς που ασχολούνται με τον νέου τύπου κοροναϊό, ο οποίος προς το παρόν έχει την ονομασία 2019-nCoV. Στόχος, όπως έγραψε στο Twitter, είναι η ενημέρωση και η ενίσχυση της συνεργασίας με την κινεζική πλευρά.

Άλλωστε, ο ΠΟΥ έκανε γνωστό ότι οι εκδότες μεγάλων επιστημονικών περιοδικών συμφώνησαν να μοιράζονται με τον Οργανισμό τυχόν εργασίες που θα τους υποβληθούν για τον νέο κοροναϊό προτού να δημοσιευθούν, με τη συγκατάθεση των συντακτών τους.

Η Ουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχει τεθεί σε εικονική καραντίνα, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες των κινεζικών Αρχών να περιορίσουν την επιδημία.

Σήμερα, ειδικοί του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν επιτυχώς τον νέου τύπου κοροναϊό σε δείγματα που έλαβαν από την ιχθυαγορά της Ουχάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν εκεί.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Συστημάτων Επιστήμης και Μηχανικής (CSSE) στο Johns Hopkins University δημιούργησε χάρτη που ανανεώνει τα στοιχεία για τα κρούσματα με βάση πληροφορίες που δίνουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι φορείς.


Πατήστε πάνω στο χάρτη για τα τελευταία δεδομένα