26 Ιανουάριος 2020, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 20:37

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 38 οι νεκροί, προς το τέλος η επιχείρηση διάσωσης

  • Σεισμός στην Τουρκία: Στους 38 οι νεκροί, προς το τέλος η επιχείρηση διάσωσης
    (Φωτ.: ΕPA)

Μόνο σε ένα θαύμα ελπίζουν πλέον οι διασώστες που από το απόγευμα της Παρασκευής εργάζονται ακατάπαυστα στα χαλάσματα στην επαρχία επαρχία Ελαζίγκ της ανατολικής Τουρκίας, η οποία επλήγη από το φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών. Πλέον οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε ένα κτήριο, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται τρεις αγνοούμενοι, και ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της.

Ο νεότερος απολογισμός είναι 38 νεκροί και πάνω από 1.600 τραυματίες, εκ των οποίοι οι 14 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά εκτός κινδύνου.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 45 κάτοικοι στην Ελαζίγκ είχαν ανασυρθεί ζωντανοί από κτήρια που κατέρρευσαν – μία 35χρονη με τη μικρή της κόρη προσέθεσαν τελευταίες τα ονόματά τους σε αυτή τη λίστα, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης. Οι διασώστες που άκουσαν τις κραυγές τους χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, και γιατί η θερμοκρασία είχε πέσει κάτω από το μηδέν, στους -4 βαθμούς.

«Μ’ ακούτε; Ερχόμαστε. Θα σας σώσουμε», ακούγεται να λέει ένας διασώστης στη μητέρα. «Παρακαλώ, βγάλτε με, δεν αντέχω άλλο. Πάρτε την κόρη μου. Δεν είμαι τίποτα χωρίς το παιδί μου», απαντά η γυναίκα, ο άνδρας της οποίας είναι μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού οι μετασεισμοί στην περιοχή είναι συνεχείς. Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών AFAD ανακοίνωσε ότι έχει στείλει περισσότερες από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια, 37.000 κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και τρόφιμα για τους πληγέντες.