26 Ιανουάριος 2020, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 20:16

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (φωτο)

  • Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
  • Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
  • Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (φωτο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Αφήνοντας κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, μαθητές δημοτικού του εβραϊκού σχολείου της πόλης τίμησαν τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της εβραϊκής κοινότητας, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Λίγη ώρα αργότερα, ήταν η σειρά της Θεσσαλονικιάς εβραίας Ρόζυς Σαλτιέλ, επιζήσασας των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, να καταθέσει στεφάνι στο ίδιο σημείο, ψελλίζοντας με δάκρυα στα μάτια το «Ποτέ ξανά».

Οι δύο παραπάνω στιγμές ήταν αναμφίβολα οι πιο χαρακτηριστικές στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Νωρίτερα, βουλευτές κομμάτων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διπλωματικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορείς και μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης έδωσαν το παρών στην αποθήκη Δ' του Λιμανιού όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί. Η εκδήλωση μνήμης διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Για ημέρα «περισυλλογής και διδαγμάτων» έκανε λόγο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης που εκπροσώπησε της κυβέρνηση. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, έργο, που –όπως είπε– «αποτελεί χρέος της γενιάς μου απέναντι στην ιστορία της πόλης».

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για τις «ατελείωτες ψηφίδες συμμετοχής» της εβραϊκής κοινότητας στη ζωή και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναδρομή σε εβραϊκής καταγωγής πρόσωπα που μεγαλούργησαν σε διάφορους τομείς. Επιχειρώντας δε να αναδείξει την προσωπική του σχέση με την κοινότητα, αναφέρθηκε στη μητέρα του που γεννήθηκε και μεγάλωσε προπολεμικά στην Αγία Τριάδα, γειτονιά όπου ζούσαν στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής Έλληνες, ενώ ανέσυρε από τη μνήμη του τη γειτόνισσά του στο πατρικό του σπίτι επί της οδού Ερμού, η οποία είχε εκτοπιστεί στο Άουσβιτς.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Στην εξόντωση των εβραίων αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρέσβης του Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι κανένα άλλο έθνος δεν στοχοποιήθηκε επειδή θεωρήθηκε διαφορετικό. «Χάσαμε γενιές, αφεθήκαμε με μνήμες, ούτε καν με πέτρες ή τάφους, αλλά με στάχτες», σημείωσε και τόνισε ότι επρόκειτο για «ηθική χρεοκοπία» της Ευρώπης και για αποτυχία των θρησκειών, των φιλόσοφων και των κυβερνήσεων να την αποτρέψουν. Διερωτήθηκε, μάλιστα, «εάν έκτοτε γίναμε καλύτεροι».

«Η Θεσσαλονίκη περιμένει την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας για ν’ αναδειχθεί το επίπονο κομμάτι του παρελθόντος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και ο Γιάννης Μπουτάρης, πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ο οποίος σημείωσε: «Η ντροπή, η αδιαφορία και το έγκλημα μπορεί να σβήσουν στο πέρασμα του χρόνου».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.