26 Ιανουάριος 2020, 17:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 17:20

Η ΠΟΕ παίρνει θέση για το «Ρώσος» του Ολυμπιακού για τον Ιβάν Σαββίδη

  • Το «ευχαριστώ» της ΠΟΕ στους ήρωες που αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό

Θέση υπέρ όλων των νεοπροσφύγων από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ παίρνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αναφορά «Ρώσος» που υπάρχει σε ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον Ιβάν Σαββίδη. Όπως τονίζουν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας οι Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Αθηνά Σωτηριάδου, πρόκειται για μια αναφορά με καταφανέστατα υποτιμητική και προσβλητική διάθεση.

ΠΟΕ: Ο χαρακτηρισμός αυτός –με εμφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά–θίγει ευθέως το σύνολο των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής και κυρίως τους νεοπρόσφυγες συμπατριώτες μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν χρειάζεται την υπεράσπιση κανενός, καθώς με τα έργα του και την κοινωνική του προσφορά «έχει ήδη απαντήσει τελεσίδικα και αμετάκλητα σε ένα θέμα που ποτέ δεν θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί». Ωστόσο, η ΠΟΕ υπενθυμίζει στους συντάκτες της ανακοίνωσης της ΠΑΕ ότι ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε από ποδοσφαιρόφιλους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ποντιακής καταγωγής, και ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ποντιακή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, στη μνήμη της οποίας χρηματοδότησε το Μνημείο της Γενοκτονίας στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά.

«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδους ρατσιστικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, απ' όπου κι αν προέρχονται, σε οποιονδήποτε συμπατριώτη μας κι αν αποδίδονται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι δεν θα επιτραπεί η ποδοσφαιροποίηση του ποντιακού κινήματος με την ανάμιξη αλλότριων συμφερόντων, «που μοναδικό αποτέλεσμα θα είχαν την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό».