26 Ιανουάριος 2020, 16:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 16:44

Κοροναϊός: Ανησυχία για Κινέζους τουρίστες στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

  • Επαναπατρίζονται Έλληνες από τη Γεωργία με ειδική πτήση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Αναγνωστόπουλος)

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά την άφιξη γκρουπ Κινέζων τουριστών από τη Ρώμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά από τα δεκαπέντε μέλη του γκρουπ είναι από την πόλη Ουχάν από την οποία θεωρείται ότι ξεκίνησε ο νέου τύπου κοροναϊός. Αναχώρησαν πριν από τέσσερις μέρες από την Κίνα, ήρθαν Αθήνα μέσω Ιταλίας με τελικό προορισμό τη Σαντορίνη. Γι’ αυτό η ξεναγός ενημέρωσε τον αξιωματικό ασφαλείας του αεροδρομίου, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει κάποιο μέλος του γκρουπ που να νοσεί. Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γαλλία.

Μιλώντας στο OPEN, ο Βασίλης Κικίλιας διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Αν χρειαστεί, είναι έτοιμος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμιά μας και με θερμομέτρηση με φορητά θερμόμετρα "πιστόλια". Υπάρχει το αεροϋγειονομείο, υπάρχει ο σταθμός του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο, υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και όλοι αυτοί συνεργάζονται», ανέφερε.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «μαγικός τρόπος να μην φτάσει ο ιός σε μια χώρα, δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως η πρόληψη και υπάρχει η δυνατότητα για σωστή ενημέρωση χωρίς πανικό».

Σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 1.970. Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί, οι 56 έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας Μα Σιαογουέι ανέφερε ότι η ικανότητα μετάδοσης του νέου κοροναϊού έχει ενισχυθεί.

Οι κοροναϊοί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από αυτούς.