26 Ιανουάριος 2020, 15:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 15:26

Κεραμέως: Κρατικό πιστοποιητικό Πληροφορικής θα δίνουν τα σχολεία

  • Κεραμέως: Κρατικό πιστοποιητικό Πληροφορικής θα δίνουν τα σχολεία
    Η Νίκη Κεραμέως (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Για πρώτη φορά μέσα από το σχολειό θα δίνεται κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει επί της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου. Αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, την περασμένη εβδομάδα, και υπογράμμισε ότι «ψηφίστηκε αλλαγή νοοτροπίας», ιδιαίτερα για ό,τι αφορά τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ.

«Βασικό μας μέλημα είναι να δώσουμε στη χώρα μας τη θέση που αξίζει στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη» πρόσθεσε η υπουργός και επανέλαβε ότι προς το τέλος του Μαρτίου αναμένονται αντιπροσωπείες αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, με στόχο να συνάψουν συνεργασίες με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά το άρθρο 50 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου και τα κολέγια, σημείωσε: «Τα κολέγια είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελευθερία στην εγκατάσταση των εργαζομένων. Αυτή τη βασική αρχή εφαρμόσαμε που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Είναι κάτι που ξεκίνησε το 2010 που πέρασε η σχετική διάταξη, εφαρμόστηκε επί ΝΔ, εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα συναπτά έτη».

Σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ανέφερε ότι στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι επιδόσεις των μαθητών να μην εξαρτώνται μόνο από μία χρονική στιγμή, αλλά να προσμετρώνται οι επιδόσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Είπε ακόμη ότι στόχος είναι η αποκέντρωση στην Παιδεία και πρόσθεσε ότι το σχολείο θα αποφασίζει στο εξής για τις εκδρομές (ψηφίστηκε ήδη για τα Δημοτικά και θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Λύκεια).