26 Ιανουάριος 2020, 09:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2020, 08:46

Αποστολή ΟΗΕ στη Λιβύη: Αρκετές χώρες παραβίασαν το εμπάργκο όπλων

  • ΟΗΕ: Η Λιβύη έχει γίνει πεδίο δοκιμής όπλων – Ανησυχητικές αναφορές για χημικά
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Stringer)

Αρκετές χώρες που υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Λιβύη έχουν παραβιάσει ένα εμπάργκο όπλων το οποίο είχαν συμφωνήσει να τηρήσουν πριν από μία εβδομάδα στη διεθνή σύνοδο του Βερολίνου, ανακοίνωσαν το Σάββατο (25/1) τα Ηνωμένα Έθνη.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ημερών, πολυάριθμα φορτία και άλλες πτήσεις έχουν παρατηρηθεί να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Λιβύης, στα δυτικά και ανατολικά τμήματα της χώρας, προμηθεύοντας τα αντιμαχόμενα μέρη με προηγμένα όπλα, θωρακισμένα οχήματα, συμβούλους και μαχητές», τόνισε η UNSMIL, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σημείωσε ακόμη ότι καταδικάζει αυτές τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να βυθίσουν τη χώρα σε έναν νέο και εντεινόμενο κύκλο εχθροπραξιών. Κατηγόρησε μάλιστα αρκετές χώρες που ήταν παρούσες στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να τις ονομάσει.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που επιχειρούν υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και στοχεύουν να καταλάβουν την Τρίπολη μετά από σχεδόν δέκα μήνες πολεμικών συγκρούσεων. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη επιχειρεί να αποκρούσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ έχοντας τη στήριξη της Τουρκίας.

Οι εχθροπραξίες είχαν καταλαγιάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά χθες Σάββατο, βαρύ πυροβολικό ακουγόταν στην Τρίπολη, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Reuters.

  • Πηγή: Reuters.